Waddenkwartier Lauwersoog

De Groninger havenplaats Lauwersoog transformeert de komende jaren aanzienlijk. Het zeer diverse programma van Lauwersoog krijgt nieuwe verbindingen, zowel onderling als met de omringende gebieden.

De bestaande recreatieve potentie wordt beter benut, toegankelijker en groter, onder andere door middel van looproutes, nieuwe kades en visuele doorzichten. 

Het Waddenkwartier Lauwersoog is het tijdelijke recreatieve centrum en de creatieve broedplaats van het vernieuwende Lauwersoog. Het centrum laat zien wat er gaat gebeuren en biedt nieuwe ideeën en initiatieven een plek om zich te presenteren.

Het Waddenkwartier is gesitueerd op een centrale plek in de haven van Lauwersoog, op de fundamenten van de garnalenloods die hier stond. Zo wordt zichtbaar dat de nieuwe ontwikkelingen letterlijk zijn gefundeerd op het oorspronkelijke Lauwersoog. De fundamenten zijn omgevormd tot een opvallend, van alle kanten toegankelijk plein. Hieraan bevinden zich paviljoens van initiatiefnemers, commerciële partijen en betrokkenen. De paviljoens bestaan uit zeecontainers en prefab gebouwelementen die met eenvoudige middelen een aantrekkelijke uitstraling hebben gekregen.

Het plein is verder ingericht met tijdelijke speelsculpturen die opgetrokken zijn uit voor Lauwersoog kenmerkende materialen en elementen. De speelsculpturen sluiten aan bij de drie ‘karakters’ van Lauwersoog die in PROLoog, de (mede door MD Landschapsarchitecten ontwikkelde) strategie voor het gebied benoemd zijn: de zee, het meer en de dijk. 

‘De zee’ bestaat uit gestapelde viskratten met daarin kwelderplanten, ‘Het meer’ wordt verbeeld door een steigervlonder waaraan bootjes met duindoorns aangemeerd zijn. Daartussenin ligt ‘De dijk’, een speeldijkje op het gras tussen de paviljoenen. 

Door de opvallende, speelse en zeer open opzet van Waddenkwartier Lauwersoog wordt het vrijwel vanzelfsprekend om er even doorheen te lopen, een ijsje of visje te eten en te zien wat er allemaal in Lauwersoog gebeurt en gaat gebeuren.

Project gegevens

Locatie  Lauwersoog

Opdrachtgever  Gemeente De Marne

Looptijd planfase  2013-2014

Looptijd uitvoering  2014

Kernwoorden: maatschappij

Overige projecten